Maróczy Géza SE sakk klub 2

2019-es NB összefoglaló

Két héttel a megyei bajnokság vége után, a mai nappal befejeződtek az NB-s bajnoksági idei küzdelmei is. Idén a határainkat feszegettük (három megyei csapat mellett) a három NB-s osztályban való indulással. Végül is egész jól lehoztuk a bajnokságot, majdnem sikerült az NB-ben kontumálás nélkül lehozni a teljes szezont, de a mai nap sajnos becsúszott egy (elkerülhető) játszma nélküli parti.

 NB I: szombaton a Makó igazán erősen kiálló csapatával találkoztunk, és a tartalékos együttesünknek nem sok esélye volt a csapatgyőzelemre. Bár voltak több partiban is esélyeink, végül egyiket sem tudtuk győzelemre váltani, ahogy máskor is, a végén a nagyobb tapasztalat és tudás fölénk kerekedett.
 A vasárnapi meccsen a Pénzügyőr ellen már jobban kijött a lépés, Nagy Dani és Kelemen Dávid is győzni tudtak, így a szombati 2 ponthoz 3,5-et tudtunk ma hozzátenni. Ezzel egész évben 25 pontot gyűjtött a csapat, és papírforma szerint az utolsó helyen kiestünk az NB I-ből (a Csuti Zalaegerszeg lett a másik kieső). A bajnokság dobogója is a papírformát hozta, a Nagykanizsa végzett az első helyen a DVTK és a Paks előtt.

NB I/B: Erősen jött el a Kisújszállás hozzánk, így a 3:9 kimondottan jó eredmény – papírforma szerint alig 1 pont volt várható. A csapat második felében sikerült 3 bravúr győzelemmel (Márkus Molli, Jójárt Zsolt és Szamkó Szabolcs) ezt az eredményt elérni. Ebben a csoportban sem a mi kiesésünk, sem az MTK bajnoki címe nem volt kérdés az utolsó fordulóra.

NB II: Elég érdekes, hogy a Makó mindössze 10 játékossal állt fel ellenünk, kettőt pedig üresen hagytak. A 10 táblán meglévő erőfölényt így sem sikerült kompenzálnunk, végül 4,5 : 7,5 lett a vége. Mivel a Félegyházát nagyon megverte a bajnoki címért hajtó Meritum, így sikerült a 7. helyen végeznünk, ami messze felülmúlja az előzetes várakozásokat. A Makó mellett a Karcag is teljesen komolytanara vette az utolsó fordulót, 3 kontumálás mellett 10:2-re kikaptak a korábbi utolsó Szentestől, így a Szentes megmenekült a kieséstől. A bajnok a Meritum, a kieső a Gyula lett.

A csapatokban azt hiszem, mindenki kapott bőven játéklehetőséget, többször minden követ megmozgattunk, hogy ki legyenek a csapatok. Összesen 57 játékos játszott idén az NB-ben a Maróczy SE színeiben. Ebből az NB I volt a legstabilabb (bár messze nem olyan stabil, mint a tavaly bajnoki címet szerző NB I/B-s csapat) 23 játékossal, az NB I/B-ben és főleg az NB II-ben cél is volt, hogy minél többen játszhassanak, így ott több mint 30-an játszottak mindkét csapatban (NB II-ben pont 30-an).

A szezon más volt, mint a tavalyi, itt aki 50% felett tudott teljesíteni, az már nagyszerű teljesítmény, az 57 játékosból mindössze 9 játékosnak sikerült. Ráadásul közülük több olyan is van, aki csak egyszer-egyszer játszott: Juhász Bence (2/3), Vidákovics István (4,5/7), Szilassi Ábel (2,5/4), Balogh Ferenc (1/1), Megyaszai Balázs (6/11), Pluhár András (5,5/8), Márkus Molli (6/11), Jójárt Zsolt (1/1), Oláh Tibor (3,5/5)
És mivel ilyen nehéz volt a szezon álljon itt még azok névsora, akik legalább 5 meccsből kereken 50%-ot hoztak, ez is nagyon szép teljesítmény volt: Tubak Dani, Kelemen Dávid, Nagy Zoli, Apró Adrián, Korponai Ákos, Borús András, Szajbély Samu, Lovászi Szabolcs.

Jövőre egy kicsit más lesz, hiszen újra csak két csapattal indulunk az NB I/B-ben és az NB II-ben, így megint inkább dobogóesélyesek leszünk, mint kiesőesélyesek.

Facebook kommentek