Maroczy Géza Sportegyesület logó

Esélylatolgatás a 2019/2020-as csapatbajnoki szezonra

Esélylatolgatás a 2019/2020-as csapatbajnoki szezonra

A Maróczy SE két csapattal kezdi meg novembertől a küzdelmeket a 2019/2020-as nemzeti csapatbajnoki rendszerben. A tavalyi extrém erőpróba (három NB-s csapat: NB I, NB I/B, NB II) után ez az összeálltások szempontjából már nem lesz akkora kihívás. De természetesen az új szezonban is lesznek nehezen elérhető célok az egyesület csapattagjai előtt.

A tavalyi év után újra az NB I-ben indulhat az első csapatunk – köszönhetően annak, hogy több csapat nem vállalta az NB I-es indulást. Az előző NB I-es szezon tapasztalatai alapján az első táblákon jelentős erősítéssel vágunk neki az új szezonnak, hogy versenyképes(ebb)ek legyünk és meg tudjuk szorongatni az élvonal csapatait. A 2019/2020-as szezonban az elsődleges pontozási szisztéma változik: visszatérnek a táblapontok. Így várhatóan minden meccsen közel legerősebb összeállításban fognak leülni a csapatok, hiszen minden pont számít. A Magyar Sakkszövetség honlapjára feltöltött erősorrendek alapján készítettem egy becslést a csapatok erősségére (élőátlag) vonatkozóan. Ebből kiolvasható, hogy bár a tavalyinál erősebb csapattal vágunk neki az új szezonnak, a bennmaradási esélyeink még mindig nagyon karcsúak: a csoportban a 2419-es élőátlagtól majd 150 ponttal elmaradunk, és ezzel nekünk van papíron a leggyengébb játékosállományunk. A 2018/2019-es szezonban 25 pontot szerzett a csapat, azt várom, hogy a 2019/2020-as szezont jóval több ponttal zárjuk. Hogy ez mire lesz elég? Majd 2020 áprilisában kiderül. Várhatóan a Makóval és az MTK-val leszünk harcban a kiesés elkerüléséért. A korábbi évek dobogós csapatai továbbra is erősnek tűnnek, de a Kőbánya vagy a Haladás esetleg odaérhet a dobogóra.

Az NB II Tóth László csoportjában indul 2. csapatunk, ahol idén a megszokott 12 csapathoz képest csak 10 csapat fog megküzdeni egymással. A versenytársak a 2019/2020-as szezonban is a korábbi évekből ismerős csapatok lesznek. A 2018/2019-es szezonban a 3. csapatunknak sikerült a középmezőnyben (7. helyen) végezni, így ebben a szezonban a 2. csapatnak jóval előrébb „illik” zárni a szezont. Az elkészült értékszám becslések alapján tisztán az első helyen van csapatunk a csoportban, majd száz ponttal megelőzve az elmúlt két évben második helyezett Újszászt (aki most harmadik a csapat sorrendben), így a cél egyértelműen a bajnoki cím. Az értékszámok alapján az NB II egyetlen kieső helyére a tavalyi kieső (de visszahívott) Gyulának van a legnagyobb esélye.

A megyei bajnokságban idén is 3 csapattal képviseltetjük magunkat a 10 csapatot számláló Csongrád megyei mezőnyben. Itt szokás szerint az a fő cél, hogy az egyesület tagságából mindenki játéklehetőséghez jusson, aki szeretne játszani, az is, aki az NB-s csapatokba nem fér be. Ettől függetlenül a 2019/2020-as szezonban a Maróczy SE III. csapatát a bajnoki cím közelébe várjuk.

Csizmadia László
Maróczy SE csapatvezető

Facebook kommentek