zenta sakk verseny maróczy géza

Két verseny, négy érem – Zentán járt a Maróczy Géza Sportegyesület öt fiatal játékosa.

2021. július 17-24 között került megrendezésre a jubiláris XXV. Zentai csata 1697 elnevezésű nemzetközi sakkfesztivál. Az idén jóval nagyobb volt az érdeklődés a Zentai Sakk Klub versenye iránt, hiszen 13 ország (Anglia, India, Magyarország, Németország, Oroszország, Szerbia stb) 152 versenyzője (közöttük 21 nemzetközi címviselő) küzdött a magas díjakért.

A nyolc napos rendezvény egy hét fordulós gyermekversennyel kezdődött. Az 53 főt számláló rapidverseny magyarországi sikerrel zárult, hiszen ketten végeztek az élen 6,5 ponttal: Kocsmár Ákos és Márkus Molli Amina (általános iskola felső tagozat). Puskás Gergely négy győzelemmel egy szépen csillogó bronz érmet kapott (általános iskola alsó tagozat). Szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel Kőrösi Zsombor.

A gyermekverseny végeztével rögtön kezdetét vette a felnőtt mezőny A és B csoportban. A fiatalok a B csoportban vállalták a megmérettetést kilenc fordulón keresztül. Játéktempó: 90-90 perc és további 30 másodperc minden megtett lépés után. Az egy hetes küzdelem után Puskás Mihály veretlenül, 5,5 ponttal a mezőny 16. helyén végzett. Kocsmár Ákos 5 ponttal 18., Márkus Molli Amina és Kőrösi Zsombor 4,5 ponttal 24. és 27., míg Puskás Gergely 2,5 ponttal az 50. helyet érte el a FIDE- értékszámszerző sakkversenyen. A Puskás fiúknak nagy tervei vannak. Következő cél, hogy ott legyenek és képviseljék hazánkat a 2021. december 26-31. között Novi Sadon megrendezésre kerülő XX. Ifjúsági Rapid és Blitz Európa Bajnokságon.

A fiatalok a város legszebb szállodájában, a Fantastico Centerben szálltak meg, közel a versenynek otthont adó zentai Népkertben található Sportcsarnokhoz.

Az egyesület NTP támogatásával a Nemzeti Tehetség Alapból kapott 542.000Ft felhasználásával vett részt az eseményeken. Ezúton is köszönjük a támogatást a Miniszterelnökségnek. A sakkfesztivál a résztvevőknek óriási élményt, sikert és önbizalmat adott, valamint versenytapasztalatot és sportbaráti kapcsolatok szerzését és ápolását tette lehetővé. Külön öröm volt az egyesület versenyzőinek, hogy ezen a versenyen sok ÉLŐ pontot tudtak gyűjteni és Gergő is felkerült a FIDE listára.

Facebook kommentek
%d bloggers like this: