Maróczy Géza SE sakk háttér

PCP partner

A ProChess (Promotion of chess sport and fostering youth chess education within the Hungarian-Serbian border region – A sakk sport népszerűsítése és a fiatalok sakk oktatásának erősítése a Magyarország-Szebia határtérségben) című projekt két, a sakk utánpótlás nevelésben kiemelkedő sportegyesület szoros együttműködésével valósul meg. A közreműködők rövid bemutatása:

Vezető Partner:

Maróczy Géza Sportegyesület

6728 Szeged, Baktói u. 95.
http://www.maroczygezase.hu

A Maróczy Géza Sportegyesület 1989-ben történt megalapítása óta legfontosabb feladatának tekinti, hogy lehetőséget adjon a város sakkozóinak a versenyzéshez, továbbfejlődéshez, és keretet biztosítson a nagyszámú érdeklődő fiatalnak, hogy megismerkedjen e sportággal.

Az egyesület minden évben képviselteti magát a legnagyobb hazai ifjúsági egyéni- és csapatversenyeken. A nevelőegyesületek közötti országos összevetésben a Maróczy Géza Sportegyesület kiváló helyet foglal el már évek óta. A Magyar Sakkszövetség által közzétett (az egyesületek 18 éven aluli versenyzőinek egyéni és csapateredményei alapján összeállított) országos rangsorában 2006. óta az első négy legjobb eredményeket elérő egyesület között vagyunk. Utánpótlásunk bázisa folyamatos, jó a kapcsolatunk a szegedi iskolákkal. A Tisza-parti Általános Iskolával már 10 éve tart az együttműködésünk. Az iskolában havonta több alkalommal a még nagyon fiatal, óvodás, kisiskolás gyermekeknek rendez sakkversenyt egyesületünk, melyen a gyerekek ingyen vehetnek részt. A nagyobb, már versenyszerűen sakkozó gyerekekkel való foglalkozás is itt történik heti két alkalommal.

A kimagasló eredményeket felmutató fiatalok számára igyekszünk mielőbb felnőtt csapatainkban is játéklehetőséget biztosítani. Az NB I/B-ben és NB II-ben indítunk 12-12 fős csapatokat, amelyekben folyamatosan nagy számban versenyeznek fiataljaink.

Projekt Partner:

Sakk Klub Zenta
24400 Zenta, Adai u. 7.
http://www.chess-senta.org.rs

Szavahihető, de sajnos már nem élő emberek elbeszéléseiből nyugodtan állítható, hogy a zentai sakkozás több mint száz éves, még akkor is, ha ezt írásos dokumentummal csak a múlt század harmincas évei kezdetétől igazolható. Igaz, hogy általában nagyobb vendéglők és kisebb fodrászüzletek helységeiben volt csak megtűrt játék, egészen 1944. októberéig. A nagy változás akkor következett be, amikor a kommunista igazgatás első polgármestere, Nésity Isidor 1945. januárjában a Royal szálló nagytermében megszervezte a város első bajnokságát.

Ezt követően már folyamatos zentai sakk életről beszélhetünk, amely számos tehetséges sakkozó pályáját indította el. Az sakk utánpótlás nevelés a 70-es évektől kezdődően kapott egyre nagyobb hangsúlyt, és ez tart mai napig, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az általános iskolák szerbiai sakk bajnokságán a Zentai Stevan Sremac Általános Iskola 2013-ban megvédte az előző évben elnyert bajnoki címét!

Facebook kommentek
%d bloggers like this: