Revolver című film sakk

Revolver című film, avagy a sakkozó pszichológia

Vigyázat spoiler veszély!

A Revolver című filmet (angol-francia krimi-dráma, 102 perc, (16)-os karikás) Guy Ritchie rendezte 2005-ben és olyan hatalmas színészek játszanak benne mint Jason Statham, Ray Liotta, Mark Strong és a gengszter filmekből kimaradhatatlan Vincent Pastore. A történet szinte már misztikus és legendák világát idéző vonulatot viszi végig a nézőt. Miközben a sötét és mély, komor filmekből ismert folyamatos kommentár irányítja a gondolatot a főszereplőt érő események sokaságából.

A sztár színészek és a méltán híres rendező stílusán és kamera használatán túl a film kuriózum mivoltát az agya, hogy a filmbéli gengszter húzásokat – bár kimondatlanul – egy sakkjátszma hasonlatán keresztül mutatják be. A sakktábla két oldalán Jake Green (Jason Statham) az ügyes játékos és frissen szabadult gengsztervezér, illetve Avi (André Benjamin) a sakknagymester között zajlik.

Revolver című film sakk 01

Továbbá a film vége felé haladva a taktikák és trükkök világából szép lassan át kalauzolásra kerülünk a játékosok, az üzletemberek, mindenki pszichológiai attitűdjébe (A stáb felsorolásakor pszichológusok szólalnak meg a témában, akár egy dokumentumfilmben). A nyerés-vesztés, ellenfél és tisztelet azok a kulcs fogalmak, melyekre külön hangsúlyt fektet az egész film.

Akit pedig nem győzött meg a föntebbiek egyike sem, akkor már csak azért is érdemes megnézni a filmet, mert nem igazán tudunk felsorolni olyan szereplését Stathamnek, amiben nem hogy haja lett volna, hanem egyesesen hosszú hajjal játszik az egész mű alatt.

Facebook kommentek