sakk tábor csoport kép szeged

Sakktábor Szegeden EU-s támogatással

Nagyon hosszú időnek kellet eltelnie, hogy szegedi sakkcsapattal találkozhassunk a nemzeti sakk csapatbajnokság legmagasabb osztályában. A Maróczy Géza Sportegyesületnek 2018-ban sikerült ez a bravúr és a 2021/22-es évadban immár harmadik szezonját kezdi a Tisza-parti gárda az ország 10 legjobb sakkcsapatát felvonultató Szuperligában. Az egyesület berkeiben zajló munka során azonban nem csak az első csapatra fordítanak nagy figyelmet, hanem az utánpótlás-nevelésre is – emelte ki a sikerek egyik meghatározó elemét Kopasz Róbert, az egyesület elnöke.

Arról, hogy ez mennyiben van így a Maróczy Géza Sportegyesület és a vajdasági Zentai Sakk Klub együttműködésében megvalósuló projekt is árulkodik, melyet az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Együttműködési Program támogatásával szerveznek. A másfél éves program keretében számos, az ifjúsági sakkozást támogató tevékenységet terveznek. Ezek között szerepel sakkoktatás 7 általános iskolában, 4 sakktábor, 8 ifjúsági sakkverseny valamint több sakkot népszerűsítő rendezvény is.

rpt

Az első sakktáborra 2021. augusztus 10-13. között került sor Szegeden, melyen összesen 30 vajdasági és Csongrád-Csanád megyei fiatal számára tudták biztosítani a részvételt. A táborban FIDE-mesteri és nemzetközi mesteri minősítésű oktatóktól tanulhattak a sakkpalánták, akiket a napi 8 órás foglalkozások meglehetősen elfárasztottak, de a szervezők igyekeztek játékos, sportos programokkal a testmozgást is biztosítani számukra.

A táborban tanultakat a fiatalok egy 8 sakktornából álló versenysorozaton próbálhatják meg kamatoztatni, melynek első állomása Zentán lesz 2021. augusztus 28-án.

Facebook kommentek