maróczy géza se sakk verseny

V. csapatbajnokság 7. forduló élménybeszámoló

Múlt vasárnap a Meritum III-nál vendégeskedtünk a 7. forduló alkalmával. A kezdeti nehézségeket leküzdöttük: Nem találtuk a bejárati ajtót, nehezen tudtunk bejutni, valamint Áron a Károlyiba ment véletlenül, de 6 perc késéssel ő is tudott kezdeni.


Csend, rend fegyelem, győzelmi remény és hosszú partik jellemezték a játéknapot. 5 táblán erőfölénnyel kezdtük meg a játékot. Életkort tekintve is a legkiegyensúlyozottabb bajnoki forduló zajlott le (5-5 ifi és 3-3 felnőtt), mégis 5:3-ra kikaptunk, de ezt a 3 pontot is nagyon megbecsüljük! Hanna hozott egy győzelmi pontot az 5. táblán, Jenő, Misó, Szabi és Zsombi pedig remiztek a 2., 3., 4. és 7.táblákon. Nézzük a részleteket: 
Mire megírtuk az eredményjelentőt, már az első táblán alig volt figura. Feri és a nála jóval fiatalabb játékos schnell partit játszottak. 40 perc alatt 35 lépés történt, 1-1 bástya, 6-4 gyalog – feladásra kényszerültünk.
Nem sokkal később az utolsó táblán Gergő meglátta és  nem várta meg a Vezér-futó mattot, (királya az alapsoron szorult helyzetben volt) és megköszönte a játékot. 28 lépésig jutottak el. 2:0 az első óra termése.
A maradék 6 táblán megfigyeltem, minta egyszerre léptek volna a csapattagok az órák 1:14 – 0:50-t mutattak végig. Vendéglátóinkat időhátrányba kényszerítettük, erős megnyitásunk volt.


Több mint másfél óráig semmi nem történt. Mindenki fegyelmezetten és nyugodtan játszott, több táblán nyerésre álltunk (Zsombi, Jenő, Hanna és Áron). Hanna hozta a formáját, óránként 10 lépést tett meg.
Zsombi világos futó – huszár végjátékba bonyolódott. Lehet ha Tubak Dani előadására el tudott volna menni pénteken, már tudta is volna hasznosítani az ott elhangzottakat. 2 gyalogelőnye volt a végjtátékban, s egy kikényszerített bástyacsere után örömmel fogadta el a remiajánlatot 57 lépés után. Megvan az első fél pont!
Delet harangozták és még 5 táblán folyt a játék. Hanna csillogó szemekkel jelentette be, hogy nyert 31 lépés után. Nem sokkal később a 3-on Szabi 57 lépés után remit ajánlott, amit a nála sokkal idősebb Filep Miklós nem fogadott el, vittem nekik még játszmalapot, de nem volt rá szükség, maradt a fél-fél pont. 


12.30-kor az állás 3:2. Jenő, Misó és Áron még játszottak. Még mindig bizakodtunk a csapatgyőzelemben. Ám Jenő és Misó még nem lépte meg a 40-et, idejük egyre fogyóban volt. Alig 6-7 perc maradt a 10 lépésre. Nagy volt az izgalom. Közben 37 lépés után Áron kedvezőtlen végjátékhoz ért és feladásra kényszerült. A másik 2 tábla megkapta a bónusz 30 percet, de a 4:2 után már nem sok esélyt láttam arra a napra. 


Misó a nála 1 hónappal fiatalabb Dénessel nem tudott elbánni, játékerejük is hasonló, már többször remiztek egymással rapid versenypartikban. 4-4 gyalog, 1-1 huszár és 1-1 aktív király maradt. Erős huszártámadás után védekezésre kényszerült, nem látta Misó a hogyan továbbot, s mikor 12:40-kor Dénestől elhangzott a remi, fellélegezve és örömmel nyújtotta a kezét. Megszerezte az első fél pontját ebben a bajnokságban.


Jenő a 2. táblán még egy órát próbálkozott. 5-5 gyalog, 1 futópár a bástya-huszár ellen. Sajnos nem sikerült, el kellett fogadnunk a fél pontot.
A végeredmény 5:3. (4 remi, 3 veres

ég és 1 győzelem). Pár képet készítettem, fogadjátok szeretettel.
Ma újra próbálkozunk. Erős ellenfél jön Makóról. Tóth Roland segíti a csapatunkat a 8. táblán.


Hajrá Maróczy!

Puskásné Dr. Kisbodri Cecília

Facebook kommentek
%d bloggers like this: