Antalya Akos Miso szeged sakk

Tapasztalatszerzés a tengerparton Európa legjobb sakkozói között

2022-ben Antalya-ban, Törökország egyik legkedveltebb üdülővárosában, a Földközi-tenger partján került megrendezésre a 2022. évi Korcsoportos Ifjúsági Európai Sakkbajnokság. A pontos időpont nov. 6. és nov. 14. közé tehető, ami tökéletes időpont. A tenger még meleg, szép időben a kicsiknek is fürödhető, de már nincs az a nyári hőség, hogy az ember csak a klimatizált versenyterembe vágyjon.

A körülmények amúgy is világversenyhez illőek voltak. Egy hatalmas, tágas versenyterem állt a versenyzők rendelkezésére, ami a körülbelül 1000 résztvevő ellenére sem volt túlzsúfolt. Ez a terem természetesen a hotelkomplexumhoz tartozott, gyalog is pár perc alatt lehetett megközelíteni, de ha véletlen valakinek messzebb volt a szobája, még golfkocsik is segítették a könnyű odajutást. Az ételek fantasztikusak voltak, felvonultatták a török konyhát, de nemzetközi üdülőhelyhez méltóan mindig voltak egyszerűbb, kevésbé fűszeres fogások is a kevésbé bátraknak.

 

A Maróczy SE csapatából két szegedi játékos utazott a magyar alakulattal, Nagy Dániel sakkedző kíséretében. Puskás Mihály az U14, míg Kocsmár Ákos az U16-os korcsoportban mérettetett meg. Az alapvető cél a tapasztalatszerzés volt, mivel nagy nemzetközi versenyen még kevesebb gyakorlata volt versenyzőinknek. A külföldi közeg megszokásához segítséget nyújtott a nyár folyamán az Európai Uniós sakkbajnokságon való részvétel, de ez az Eb még komolyabb erőpróbának ígérkezett.

 

Kocsmár Ákos 47. kiemeltként kezdte meg a küzdelmet az U16-osok 103 fős mezőnyében. Rögtön a verseny elején kiderült, hogy nincs könnyű parti, egy ilyen versenyen mindenki felkészült, még a papíron gyengébb ellenfeleket is nehéz legyőzni. Ákosnak azonban ez sikerült, viszont az erősebb ellenfelek általában túl nagy falatnak bizonyultak. Maradtak kihasználatlan lehetőségek és az ingázás a mezőnyben nagyon fárasztó dolog, sajnos a hatodik fordulóban jött egy váratlan vereség egy nagyon jó formában lévő török ellenféllel szemben, aki rengeteg skalpot szerzett hazai környezetben. Semmi baj, jöhettek a további nehéz játszmák, tanulni kell az ilyen partikból, majd a győzelem az utolsó fordulóban, ami mindig jól jön a verseny végén. Összességében bár pár élő pont Törökországban maradt, de a kilenc tanulságos parti még sokkal többet kamatozhat a jövőben.

 

Puskás Mihály 83. kiemeltként indult neki a csatározásnak a 101 fős U14-es mezőnyben, de az oroszlánkarmok hamar megmutatkoztak. Már a második fordulóban jött egy meglepetés-győzelem, ami megalapozta a versenyt és lehetővé tette, hogy Misó folyamatosan nálánál papíron erősebb ellenfelekkel játsszon, akikkel szemben nagyon szépen helytállt. Az ő esetében az a cél, hogy folyamatosan nála kicsivel erősebb ellenfelekkel mérkőzzön, nagyon szépen teljesült, rengeteg tapasztalatot szerzett, szépen küzdött a nemzetközi mezőnyben. Nála a hatodik forduló pont a csúcspontot hozta el, norvég ellenfelét szépen legyőzve egy újabb skalpot gyűjtött. A verseny végén aztán kijött némi tapasztalatlanság, talán a fáradtság számlájára írható, hogy ott már kevésbé ment jól a játék, de összességében szépen teljesített, ami élő pontokban is megmutatkozott.

 

A verseny tehát jól szolgálta a fejlődést, tapasztalatszerzést. Szerencsére volt idő kicsit kikapcsolódni is, az úszás, focizás, este egy kis társasjáték vagy pingpong elengedhetetlen kellékei a szellemi felfrissülésnek. A gyönyörű környezet biztosította a jókedvet és hogy felejthetetlen emlékekkel gyarapodjanak a fiatalok.

 

A nemzetközi versenyen való részvétel a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

 

Eredmények:

https://chess-results.com/tnr678932.aspx?lan=1&art=1&rd=9&turdet=YES&flag=30

https://chess-results.com/tnr678930.aspx?lan=1&art=1&rd=9&turdet=YES&flag=30

 

Antalya Akos szeged sakk
Antalya MISO szeged sakk
Facebook kommentek